Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Robotok a Kölcseyben

 

 

ROBOTOK A KÖLCSEYBEN


        A robotika, mint komplex tudomány területén megvalósított tehetségprogramok kiváló lehetőséget biztosíthatnak a téma iránt érdeklődő tanulók matematikai- logikai és természettudományos kompetenciáinak fejlesztésére. Az Emberi Erőforrások Minisztérium valamint az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő által kiírt Robotok a Kölcseyben című NTP-MTTD-19-0173 kódszámú pályázatunkhoz tartozó programunk ehhez kívánta megteremteni az alapokat tehetségígéreteink számára. A célcsoport a 4. és 5. évfolyamos korosztályból került ki. Négy tanuló rendelkezik kiemelkedő versenyeredménnyel: Szilágyi Jázmin Rescue Line Entry kategória, EB 5., Olajos Hanna Rescue Maze Entry kategória, EB 3. helyezett. Szabó Alexa és Bander Ferenc tanulók, akik országos bajnokcsapat tagjaként kijutottak 2020 tavaszán megrendezésre kerülő EB-re, amely a járvány miatt nem került megrendezésre.

        A 2019-20-as tanév során március 14-ig tudtuk megtartani heti rendszerességgel a foglalkozásokat a járványhelyzet miatt. A digitális oktatás során csak egyéni online fejlesztésre volt lehetőség. Februárban megvalósítottuk a budapesti egynapos tanulmányi kirándulást, mely során megismerhettük a BSz Robotika csapatának tagjait, betekinthettünk az országos verseny rendezésének kulisszatitkai mögé. A közösségépítés és pihenés célját szolgálta a Cyberjumpban és az Elevenparkban eltöltött idő. Március 16-tól bevezetett digitális oktatás miatt elmaradtak a tavaszi foglalkozások. 2020. őszén sikerült az elmaradt foglalkozásokat pótolni. Október 13-án a szegedi Agorában az informatika történeti kiállításon megnézhettük az első robotkaticát, valamint a telefonok, számítógépek fejlődését, és pihenésként a Vadas Parkban sétáltunk egy nagyot, ismerkedtünk az ott megtalálható állatokkal. A robotika találkozót a járványügyi előírások miatt csak online tudtuk megvalósítani a kisújszállási hasonló korú robotika csapat tagjaival 2020. október 20-án.

       „Programozzuk a jövőnket! - Robotok a Kölcseyben” címmel kiállítást készítettünk a robotika tehetségcsoport munkájáról. Hasonló címmel rövidfilmet készítettünk a robotika tehetségcsoport munkájáról, bemutattuk a robotika világát tanulóink szemével, valamint hogy hogyan képzelik el a jövőjüket a digitális világ rohamos fejlődése mellett. A programot október 22-én zártuk egy összefoglalóval, ajándékozással, ahol íróeszközöket, mappát valamint Robotok és Androidok könyvet kaptak.

       A pályázatnak köszönhetően kiegészíthettük eszközkészletünket újabb robotokkal, megvásárolhattuk a robotpályák építéséhez szükséges alapanyagokat. Felejthetetlen élményekben lehetett részük a gyerekeknek a budapesti és szegedi kiránduláson, új barátokat szerezhettek az online robotika találkozón. Köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériumának, valamint az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnek a segítését.

 

       Szabó Zoltánné

 

 

GALÉRIA