Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Pályázatzáró, Kölcseysek az egészséges életmódért

 

A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú intézményekben valamint szabadidős közösségi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az iskolán kívüli szereplők bevonásával című nyertes pályázatunk megvalósításának végére értünk. A pályázat címe:

Kölcseysek az egészséges életmódért

Pályázott összeg: 14.399.829 Ft 

A pályázat kódja: TÁMOP-6.1.2.A-14/2-2014-0111

Projektmenedzser: Szabó Zoltánné

Szakmai vezető: Nagy Tibor

Gazdasági vezető: Oravecz Mihályné

 

 

A 2015. évben iskolánk, a Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Kölcsey Ferenc Általános Iskolája kiemelt figyelmet fordított a tanulók egészséges életmódjának kialakítására, fejlesztésére. Iskolánk testnevelés tagozattal és örökös ökoiskola címmel rendelkezik, ami már eleve magába foglalja az egészséges életszemléletet. Ezt igyekszünk a gyerekek számára lehetőségeink szerint még további programokkal kiegészíteni. Minden évben találunk ki új tevékenységeket, és a már jól bevált programok mellé illesztjük. Ebben a tanévben is bővült a repertoárunk, amelynek folytatását, megismétlését kérik, várják tanulóink. Ezeken a programokon a pályázatnak köszönhetően tanulóink ingyenesen vehettek részt.

A pályázott összegből eszközvásárlásra is sor került:

  • Sportfoglalkozásokhoz sporteszközök: labdák (szivacslabdákat, kézilabdát, focit), kosárlabdapalánk az udvarra, kapuhálók, floorból készlet.
  • Ivóvíz népszerűsítéséhez vízvizsgálati labort, ivóvízszűrő berendezés két helyen az iskolában, az ebédlőben és a tantermekben víztisztító kancsók,
  • Helyes test és szájhigiénés foglalkozáshoz bemutató eszközöket a fogápoláshoz, társasjátékot, műanyag ételkészletet,
  • Kommunikációs foglalkozásokhoz egészségvédelemmel kapcsolatos transzparenseket vásároltunk.
  • A napközisek délutáni sporttevékenységéhez mind a 10 csoportot elláttunk labdával, ugrálókötéllel, udvari tekével, karikadobáló játékot.

 

2015. januártól október végéig megvalósított összefüggő programsorozatok:

  1. Helyes test- és szájhigiénés szokások kialakítása címmel foglalkozások 2. osztályos tanulók számára  
  2. Ivóvíz fogyasztása, az ivóvízfogyasztás népszerűsítése címmel 6. évfolyamos tanulók számára
  3. Egészségfejlesztési célú kommunikációs események szervezése az interneten 5. évfolyamos tanulók számára
  4. Kézilabda edzés 4. évfolyamos lányoknak
  5. Kézilabdaedzés 3-4. évfolyamos fiúknak
  6. Labdarúgás edzés  1-2. osztályos fiúk részére
  7. Pihenőidőben szervezett mozgásprogramok 7. osztályos tanulóknak

 

Két, már hagyományosnak mondható egész iskolát megmozgató nagy rendezvényünket idén is megrendeztük, és tervezzük a hagyományok folytatását:

  1. Kölcsey futás: 2015. március 12-én került sor az iskola minden tanulójának részvételével a Kölcsey futásra, amikor is narancssárga baptisa pólóban, korosztályonként kerül sor egy utcai háztömböket kerülő futásra, melynek eredményeként jutalmazásban részesült minden korcsoport fiú és lány első három helyezettje. Idén nemzetközi vendégeinket is bevontuk a futást népszerűsítő kampányunkba.
  2. Zöld Olimpia: 2015. június 12-én a felső tagozatos tanulók osztályonként 2-2 csapatot alkotva vettek részt a Zöld olimpia névvel ellátott akadályversenyen. A verseny állomásai között voltak sportos, játékos versenyek a tornateremben és az iskola udvarán, valamint egészséges életmóddal, táplálkozással kapcsolatos feladatok a tantermekben kialakított állomásokon.

 

2015. júniusában workshopot rendeztünk a programban résztvevő pedagógusok számára. A workshop célja az volt, hogy a résztvevők olyan ismereteket és tapasztalatokat szerezzenek, amelyet a tanulóiknak átadhatnak, ezzel is elősegítve, hogy javuljon az egészségi állapotuk és az életminőségük.

2015. október 19 – 22. között megrendeztük a Mozogj az egészségedért! témahetet a következő programokkal:

  • Udvari játékok napközis tanulóknak: az első napon a napközis tanítók irányításával a napközis és tanulószobás gyerekek udvari játékokon vehettek részt, melyek a következők voltak: célbadobás babzsákkal, hullahopp karikázás, zsákban ugrálás, kötélhúzás, udvari teke, egyensúlyozó gyakorlatok, futballverseny, labdavezetés.
  • Kerékpárverseny felső tagozatos diákoknak: elméleti feladatsort oldottak meg a közlekedési szabályokról, valamint kerékpárversenyen vettek részt előre kialakított akadálypályán.
  • Pingpong verseny felső tagozatos diákoknak: az aulában felállított pingpongasztalokon egyenes kieséses versenyben két korcsoportnak, fiú és lány kategóriában hirdetünk és tartottunk asztalitenisz mérkőzéseket.
  • Ételkészítő verseny: előre megadott alapanyagok alapján osztályonként 6-6 fő tanuló és 1-2 felnőtt segítő szereplésével egy zöldség- és egy gyümölcssaláta elkészítése volt a feladat, értékelés külön alsó és felső tagozaton történt.
  • Záró foglalkozások: A pályázat során rendezett egészségfejlesztést célzó foglalkozásokon résztvevő tanulókat megvendégeltük a záró foglalkozáson és jutalomkönyvek átadására kerül sor 97 tanuló számára. A könyvek címei: Sztársportolók, A tested egy napja, Étkezz egészségesen!
  • Együtt tornázik az iskola: minden órában a testnevelésórára való bemelegítés során együtt tornáznak a különböző korú gyerekek. A közös zenés bemelegítésen 18 osztály tanulói vettek részt.
  • Együtt étkezik az iskola: a zárónapon minden tanuló egészséges ebéden vett részt, melyet együtt fogyasztottak el az iskola ebédlőjében. A menü: zöldborsó krémleves, natúr csirkemell, rizs- és zöldségköret, zöld saláta, fitnesz almáslepény, banán, rostos üdítő.
  • Záró iskolagyűlés: a program rövid összefoglalásaként a programokon készült fényképeket néztük meg, illetve a záró héten tartott versenyek eredményhirdetése, oklevelek és jutalomkönyvek átadása is megtörtént.

 

Az egészséges életmóddal összefüggő programok és az általuk szerzett új ismeretek beépültek a gyerekek mindennapjai, jövőre is várják a programok megismétlését, melyet a következő tanévekben ismét megrendezünk!

                         Szabó Zoltánné

                        projektmenedzser

 

 

CSATOLT DOKUMENTUMOK