Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Országos Baptista tanévnyitó ünnepség

Országos Baptista tanévnyitó ünnepség

„A bölcs tanítás az élet forrása”

A baptista iskolák országos tanévnyitójának hétfőn a Baptista Szeretetszolgálat törökszentmiklósi Kölcsey Ferenc Általános Iskolája adott otthont. Révész Szilvia, a segélyszervezet hitéleti főigazgatójának köszöntője után Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke imádkozott az iskoláért, a diákokért és külön a kis elsősökért. Bányai Gábor országgyűlési képviselő ünnepi beszédében egyebek mellett arról beszélt, hogy a világ csak jobbá válhat a keresztény emberektől, mert önmagától nem tud jobbá válni, és azt tanácsolta a szülőknek, higgyék el, a gyermekeik a baptista intézményben jó helyen vannak, hiszen hittel és szakértelemmel foglalkoznak velük. 

A képviselő először a gyerekekhez szólt.

„Lejárt a színes, játékkal teli napok ideje, lehet, hogy valaki izgulva, lehet, hogy valaki sírva jött ide közületek. De gondoljatok bele, hogy ti vagytok nekünk az egyik legfontosabb jelképünk is egyben. Bíztok egymásban, bíztok a szüleitekben, lehet, hogy bennünk is… Kedves felnőttek, itt vannak azok a jelképek emberek, akikre azt mondta annak idején a Megváltó, hogy legyünk olyanok, mint ők. A tanévnyitó alkalmából az ma legfontosabb üzenet, hogy mi felnőttek kezdjünk rájuk hasonlítani, amilyenek egykor voltunk egyszer, réges régen. Kedves lányok és fiúk, kicsi elsősök és a már megnőtt nyolcadikosok, rátok kell figyelnünk, de azért szerénység legyen bennetek, mert a rangsorban mégis a szülők, az idősebbek előttetek vannak. De azért figyelünk rátok, mert olyanokká kell válnunk, mint ti vagytok”.

Bányai Gábor egy igeszakaszt idézett, amelynek az üzenetét a felnőttek nagy része, főként azok, akik Istenhez közelebb járnak, már átélt. „Ha vízen kelsz át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok nem sodornak el. Ha tűzben jársz, nem perzselődsz meg, a láng nem éget meg.” (Ésa 43:1-2).

„Miért is hoztam ezt a gondolatod, ezt a bibliai igét?”, kérdezte a szónok. Arról szólt, hogy mindannyian küzdünk valamivel felnőttek, saját rejtett vagy ismertté vált bűneinkkel, mindenkinek vannak titkolni valói és ez meg is köt bennünket. Rengeteg szenvedést okozunk először magunknak, aztán a családunknak, sőt, gyakran a gyermekeinknek is. De aki olyan iskolába íratja gyermekét, ahol komoly, békeszerető, elég aktív és nagyon jó értelemben modernül gondolkodó egyház a fenntartó, akkor az arra vonatkozó remény bennük van, hogy többet kapnak az intézménytől a gyermekeik, mint kapnának más helyen. „A remény bennük van, hogy ezt a többet meg is kaphatják, hiszen nem egy szimpla materialista világot találnak majd, hanem olyat, amely tele van dallal, élettel,  reményekkel, hittel, bibliai idézetekkel, sőt ígéretekkel, és ilyen napokat fognak itt eltölteni. Higgyék el, ez meg fogja őket erősíteni.” Hozzátette, hogy ha a törökszentmiklósi intézményben dolgozó pedagógusokhoz hasonlóan ezt a több mint ötven baptista intézményben és az ország többi egyházi intézményében is így teszik, „akkor reménnyel létezünk, hogy jó helyen vannak, jó időben, jó embereket nevelve, és akkor az az igazság fogadja őket, ahogyan Hamvas Béla mondja: ’Isten tenyerén ébredtem, s lenéztem a Földre.’ És akkor egy csodát fognak látni. Abban bízok a tanévnyitó alkalmával is, hogy ebben az intézményben ez biztosan meg fog történni, és kérem tisztelettel az elnök urat, hogy így legyen a többi baptista intézményben is.”

„Kedves itt lassan végzőssé váló nyolcadikosok! Az egyik legnehezebb korszakban vagyunk ma, hiszen az emberiség mindig megismeri a saját bűneit, hibáit. Mindig újra és újra kell építeni az emberség szövetnékét, kötelékét, s nektek kell eldöntenek hamarosan ennek a világnak, a mi világunknak és a világ többi részének a sorsát. Erre felkészülni sosincs elég idő, úgy rohan minden körülöttünk, pláne ez a digitális világ…”

„Engem visszaimádkoztak odaátról, mondhatni, lehetek büszke is, mert voltam odaát, elmondhatom, Isten létezik, van Mennyország, várnak bennünket. Minden órában megvan ebben a reménységünk.”

„Engedjék meg a szülők, hogy azt kérjem, ezekkel a pici lányokkal és fiúkkal, a nagylányokkal és a nagyfiúkkal, minden este tegyék össze a kezüket”, mondta Bányai Gábor. Azt kérte, tanítsák meg őket hálát adni, de ne csak tanárok által, lelkészek által. Ha tudnak naponta írni száz üzenetet, naponta órákat töltenek a közösségi oldalakon, a telefonon csüngenek, inkább próbáljanak meg velük egy rövid fohászt elmondatni, hálát adni.

   „Harcold meg a hit nemes harcát, ragadd meg az örök életet, amelyre elhívattál, amelyről vallást tettél szép hitvallással sok tanú előtt” (Timóteus 6:12), idézett a Bibliából Bányai Gábor.

Dr. Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke köszöntőjében azt mondta, bármilyen legyen az oktatás, egyéniséggé kell tegyen, nem komformistává, hanem lelkileg gazdaggá, olyan emberré, aki szereti, bármit tesz, bárhol és bárkivel van.

„Belefulladunk az információba, miközben éhezzük a bölcsességet. A világot ezért olyan emberek fogják előrevinni, akik szintetizálni képesek, összeilleszteni a megfelelő információt a megfelelő időben, kritikusan gondolkodni és a fontos döntéseket bölcsen meghozni”, idézte az elnök Edward Osborne Wilsont, a Harvard kétszeres Pulitzer-díjas biológus, szociobiológus professzorát.  

Dr. Szilágyi Béla szerint az iskola feladata, hogy lehetővé tegye a diákok számára megtalálni azokat az értékeket, amelyek az életük útitervévé válhatnak. Az útiterv legyen térkép az élethez, nem csak információ, meg kell tanítani, mi a fontos, miként kell élni. A szintetizáló bölcsesség, lelki gazdagság záloga pedig az evangélium. „Mert nem szégyellem az evangéliumot, hiszen Isten hatalma az minden hívőnek üdvösségére, (…) Mert abban Isten a maga igazságát nyilatkoztatja ki hitből hitbe.” Róma 1:16-17 RÚF

Az eseményen beszédet mondott és köszöntötte a szülőket, a pedagógusokat és a diákokat Markót Imre, Törökszentmiklós polgármestere és Herczeg Zsolt, országgyűlési képviselő is. Az ország 53 baptista fenntartású oktatási intézményében közel 16 ezer diák kezdte meg a tanévet, közülük 479 a törökszentmiklósi iskolában, két osztályban 59 elsős – jelentette be Görömbei Zoltán igazgató, majd megnyitotta az idei tanítási évet.

Az ünnepségen a tanulók műsort adtak, Szabó Balázs gospel zenész énekelt, a nagyobbak pedig az összetartozás jelképeként kitűzték a Kölcsey-jelvényt az elsős kisdiákok ruhájára.   

(forrás: baptistaoktatas.hu)

GALÉRIA