Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Magyar Ifjúsági Robot Kupa 2024 Budapest

Magyar Ifjúsági Robot Kupa 2024 Budapest

 

2024. április 13-án a VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti Baptista Technikum, Szakképző Iskola és Gimnáziumban került megrendezésre az European RoboCup Junior 2024 (Németország) Európa-bajnokság, és a RoboCup Junior 2024 (Hollandia) világbajnokság Rescue kategóriáinak magyar kvalifikációs versenye.

A RoboCup 1997-ben indult Japánból. Jelenleg a világ egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező, jellegében a világ legnagyobb robotika versenye. Az U19-es korosztályban a legmodernebb technológiák alkalmazásával serkenti a junior és felnőtt robotépítők közötti átmenetet.

2024-ben Magyarországon 17. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Ifjúsági Robot Kupa, mint az RCJ minősítő versenye. Az idei év a hetedik alkalom, amikor baptista intézmény volt a Rescue kategóriák házigazdája.

A magas társadalmi jelentőségű Rescue robotok katasztrófa szimulációs helyzetekben a mechanikai szerkezetük mellett kizárólag szenzorjaikra és programozásukra hagyatkozva, autonóm módon mentenek áldozatokat.

A Baptista Szeretetszolgálat robotika csapata három minősítő kategóriában képviselte országos tehetséggondozó programunkat.

Belépő szintű Rescue Line Entry és Rescue Maze Entry kategóriákban a Bagi Péter és Takács Gergő alkotta Lightning_E nevű csapatunk versenyzett.  A csapat kapitánya, Bagi Péter 2023-ban, akkor még 11 évesen ért el 3. helyezést az EURCJ2023 Európa- bajnokság U19-es korosztályú Entry mezőnyében. A mostani minősítő versenyen mindkét kategóriában kiemelkedő teljesítménnyel, Rescue Maze Entry versenyszámban a maximális pontszámot elérve szerezték meg a magyar bajnoki címet. Eredményükkel, és teljesítményükkel jogot szereztek, hogy hazánkat képviseljék az EURCJ2024 Európa- bajnokságon.

 

Haladó szintű, Rescue Line kategóriában a Szilágyi Jázmin, Cs. Kiss Zsófia Panna, Szél Nikolett összeállítású LIGHTNING csapatunk állt rajthoz. A címvédőként induló csapat szakmai színvonalát mutatja, hogy tagjai 2023-ban Európa legeredményesebb csapataként, a 2022-es világbajnokot is megelőzve értek el 2. helyezést az RCJ2023 franciaországi VB-n. A korábbi csapathoz az idei évben csatlakozott Szél Nikolett, aki a VB minősítés alsó korhatárához érve már kétszeres EB dobogós helyezésekkel rendelkezik az U19-es korosztályú Rescue Entry Maze kategóriában.

A csapatnak a rendelkezésükre álló két lehetőségből csak egyet felhasználva, a világversenyek tekintetében is kiemelten nehéz mentési szituáció során, 100%-os teljesítménnyel sikerült megszerezni az EURCJ2024 EB, és RCJ2024 VB minősítést is jelentő újabb magyar bajnoki címüket.

 

Az idei év volt a 13. egymás utáni év, amikor a Baptista Szeretetszolgálat robotika csapata nem talált legyőzőre Magyarországon az általuk képviselt Rescue kategóriákban.

A Baptista Szeretetszolgálat robotikásai a 2013-tól képviselik Magyarországot a Rescue kategória világ élmezőnyében. A Rescue robotok versenyében elért 7db VB és 8 db EB dobogós helyezésük, közöttük 2 világbajnoki és 2 Európa- bajnoki címük hazánkban egyedülálló, és világszinten is kiemelkedő teljesítménynek számít.

A Baptista Szeretetszolgálat robotika csapatának tagjai és intézményeik:

Bagi Péter, Takács Gergő
Baptista Szeretetszolgálat Kölcsey Ferenc Általános Iskolája, Törökszentmiklós

Cs. Kiss Zsófia Panna, Szilágyi Jázmin, Szél Nikolett
Nagykun Baptista Oktatási Központ, Kisújszállás

GALÉRIA