Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Ismét nemzetközi versenyeken képviselhetik robotikásaink a Kölcseyt!

Magyar Ifjúsági Robot Kupa 2023 Budapest 

 

2023. március 8-án a VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti Baptista Technikum, Szakképző Iskola és Gimnáziumban került megrendezésre a „Magyar Ifjúsági Robot Kupa 2023 Budapest”, amely egyben az European RoboCup Junior 2023 (Horvátország) Európa-bajnokság, és a RoboCup Junior 2023 (Franciaország) világbajnokság kvalifikációs versenye is. 

Az 1997-ben Japánból induló RoboCup a világ egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező, jellegét tekintve a világ legnagyobb robotika versenye. A korosztályok tekintetében a legmodernebb technológiák alkalmazásával serkenti a junior és felnőtt robotépítők közötti átmenetet.  

2023-ban Magyarországon 16. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Ifjúsági Robot Kupa, mint az RCJ minősítő versenye. Az idei év a hatodik alkalom, amikor baptista intézmény a Rescue kategóriák házigazdája. 

A Baptista Szeretetszolgálat robotika csapata három nemzetközi minősítést érő Rescue kategóriában képviselte országos robotika tehetséggondozó programunkat. A Rescue robotok magas társadalmi jelentőséget képviselve, katasztrófa szimulációs helyzetekben, kizárólag szenzorjaikra és programozásukra hagyatkozva mentenek áldozatokat.   

Az U14-es korosztályú, 2022-es Európa-bajnok Sensor csapatunk Fazekas Kristóf és Tuka Ákos összeállításban maximális pontszámmal szerezték meg újból a Rescue Line Entry bajnoki címet. Szél Nikolett versenyzőnk 13 éves kora ellenére már egy U19-es EB 3. helyezéssel rendelkezik. Az idei évben új belépő csapattársával, Bagi Péterrel indulva, Rescue Maze Entry kategória első helyezéssel kvalifikálták csapatukat az EURCJ2023 Európa- bajnokságra. 

A haladó, RCJ2023 VB minősítésért versenyző kategóriákban a megújuló Lightning csapatunk képviselte robotika programunkat. Az előző években több VB, és EB dobogós helyezést elérő, világszinten is a legmagasabb színvonalat képviselő 2_Bit csapatunk több tagja az U19-es korosztályt korban kinőve, az idei évben egyetemen folytatták tanulmányaikat, a versenyen már a technikai bizottság tagjaiként voltak jelen. A megújuló haladó szintű csapatunk tagjai közül Szilágyi Jázmin fiatal kora ellenére több kiemelkedő EB eredménnyel is rendelkezik. 2022-ban kapitánya volt a Rescue Maze Entry U19-es korosztályban versenyző, EB 3. helyezett csapatnak. 14 évesen már 5 éves tapasztalattal rendelkezik a robotika területén. Cs. Kiss Zsófia Panna 2022-ben csatlakozott robotika tehetségprogramunkhoz. A világ és Európa-bajnok 2_Bit csapatunk tagjaként versenyezve kimagasló szakmai tapasztalatokkal rendelkezik. A Lightning számára az első önálló haladó szintű verseny kihívása mellett a korábban háromszoros magyar bajnok csapattal is számolnia kellett a mezőnyben. 

A Rescue Line haladó kategóriában a robotok egy akadályokkal nehezített útvonal követési feladat során megkeresnek, és felvesznek egy mentőcsomagot, amit a katasztrófa helyszínén rekedt áldozatok számára juttatnak el. A veszélyes környezetben elhelyezkedő áldozatokat felkutatva, azokat és a mentőcsomagot egy olyan evakuálási pontra szállítják, ahonnan az emberek folytathatják a mentésüket.

A Lightning csapat magabiztos teljesítménnyel, hibátlan futammal, a 8 perces szintidőből 4:45-et felhasználva rendkívül gyorsan és pontosan teljesítették a kihívást, mellyel jogot szereztek, hogy Magyarországot képviseljék az RCJ2023 világ, és EURCJ2023 Európa-bajnokságon. Teljesítményükkel hozzájárult a csapat, hogy nem szakadt meg egy 12 éves hagyomány, és sikerrel vették át a nemzetközi versenyzéshez a stafétabotot a 2_Bit csapattól. 

Az idei év volt a 12. egymás utáni év, amikor a Baptista Szeretetszolgálat robotika csapata nem talált legyőzőre Magyarországon az általuk képviselt Rescue kategóriákban. 

A Baptista Szeretetszolgálat robotikásai az elmúlt 10 nemzetközi verseny évben, a Rescue kategóriákban elért 6 VB és 5 EB dobogós helyezésükkel, közöttük 2 világbajnoki és 2 Európa- bajnoki címükkel világszinten is folyamatosan az élmezőnyt képviselték.  

 

A Baptista Szeretetszolgálat robotika csapatának tagjai és intézményeik 

Szilágyi Jázmin, Fazekas Kristóf, Tuka Ákos, Bagi Péter
Baptista Szeretetszolgálat Kölcsey Ferenc Általános Iskolája, Törökszentmiklós 

Cs. Kiss Zsófia Panna, Szél Nikolett
Nagykun Baptista Oktatási Központ, Kisújszállás 

 

A csapatok felkészítője, mentora 

Abán Csaba
Baptista Szeretetszolgálat
robotika oktató 

GALÉRIA