Üdvözöljük iskolánk weboldalán

TeSzedd

TeSzedd 2024

 

A „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akció tökéletesen illik iskolánk szellemiségéhez, a fenntarthatóságra nevelés gondolatához. Ez az, amiért minden évben igyekszünk részt venni néhány osztállyal. Célunk az, hogy minden tanulóink legalább egyszer, de ha lehet többször megtapasztalja az önkéntesen, a környezetünk tisztaságáért végzett munka örömét, hogy ne csak tanuljon a szemetelés káros hatásairól, ne csak rosszul érezze magát, ha szemetesek az utcák, hanem akarjon is, és tegyen is ellene. Idén két osztályunkkal (4.a és 5.b osztály) csatlakoztunk. A Fenntarthatósági Témahéten a „Hulladékokról” 14 tanítási órát tartottunk, tehát közel 280 gyerek találkozott az idén ezzel a témával.

2024 április 22-én reggel műsorral ünnepeltük meg a Föld napját, ahol bejelentettük, hogy az idén kik vesznek részt a TeSzedd akcióban, és hangsúlyoztuk ennek a munkának a fontosságát. Április 24-én reggelre terveztük az akciót, de sajnos egész éjszaka, és reggel esett az eső, ezért április 25-én, csütörtökön tartottuk meg a szemétszedést. Először megtartottuk a balesetvédelmi oktatást, mert nagyon fontos, hogy a gyerekek biztonságosan tudjanak részt venni a szemétszedésen, hiszen első a biztonság. Gyors tízóraizás után 59 fő két csoportban indult iskolánk környékének megtisztítására. Mindkét osztályt két-két tanár (összesen 4 tanár), és a 4.a osztályt 5 szülő kísérte. Kora délutánig a két csapat 8 zsák szemetet gyűjtött össze.

Útközben megbeszéltük a tanulságokat. Meglepő volt, hogy a látszólag tiszta utcákon is milyen sok szemetet találtunk. Meglepő volt az is, hogy a gyerekek milyen töretlen lelkesedéssel gyűjtögettek, és milyen öröm volt számukra, hogy rendet és tisztaságot hagytak maguk után. Többen jelezték, hogy jövőre is szívesen részt vennének ezen az akción. Április 29-én hétfőn iskolagyűlésünkön megköszöntük két önkéntes osztályunk munkáját.

GALÉRIA