Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Madárbarát Iskola lettünk

Madárbarát Iskola lettünk

Az MME Madárbarát kert programjának célja a mindennapi madárvédelem, és más állatfajok védelmi lehetőségeinek bemutatása és a lakosság minél szélesebb körének bevonása. A Madárbarát iskola alprogram a madárvédelem mellett egyedülállóan jó lehetőségeket kínál az iskola környezeti nevelési programjának bővítéséhez.

Iskolánk júniusban kapta meg a Madárbarát Iskola címet. Az iskola udvarán eddig 3 madárodút helyeztünk ki, amelyek fészkelési lehetőséget biztosítanak a környékbeli kismadaraknak. A későbbiekben az oduk számát növelni szeretnénk, folyamatosan figyelve a madarak igényeit, és az iskolaudvar nyújtotta lehetőségeket.

Évtizedek óta végezzük a madarak téli etetését. 12 éve, mikor befejeződött iskolánk felújítása, a molnárfecskék elkezdtek fészkeket építeni az ablakokba, azóta folyamatos a fecskepelenkák kihelyezése, és takarítása. Abban az időben helyeztük ki az első ragadozómadár sziluetteket is, hogy a madarak ne repüljenek az ablaküvegnek. A madáritatónk még csak egy éve került kihelyezésre, azóta viszont a víz cseréje rendszeres és folyamatos.

Fontosak ezek a tevékenységek, hiszen iskolánk környékén sok madárfajt figyeltünk meg (feketerigó, sárgarigó, zöldike, őszapó, tengelic, széncinege, kék cinege, molnárfecske, balkáni gerle, örvös galamb, mezei veréb, házi veréb, nagy fakopáncs), melyeknek szükségük van a gondoskodásra és a védelemre, cserébe a gyerekekkel együtt csodálhatjuk őket egész éven át.

 

 

GALÉRIA