Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Kölcsey túra

Kölcsey Túra

 

Évtizedes hagyomány iskolánkban a DÖK által szervezett két napos Kölcsey túra megrendezése, mely jutalom a 4.-8. osztályos tanulók számára osztályonként 2 fő részvételével. A részvétel feltétele a jó magatartás, jó tanulmányi eredmény és jó közösségi munka. A tanulók a túra során egy csoportépítő tréning részeseivé is váltak.

2022.09.27-én utunk elsőként a nyírbátori református templomba vezetett és a mellette álló, 1640-ben erdélyi mintára készült fa harangtoronyba. A tölgyfa gerendákból ácsolt, 30 méter magas torony Magyarország legrégebbi és legnagyobb fa haranglába.

Ezt követően a 450 méter hosszú Várostörténeti sétányon végighaladva megismerhettük a nyírbátori sárkánykultusz gyökereit – mindezt életnagyságú szoborillusztrációk kíséretében. A Báthori Várkastély és Panoptikumban a hiteles történelmi tényeken, valamint mondákon alapuló kiállítás a város múltjához kötődő Báthori-család korát és legendáit elevenítette meg (5 képben 45 figura).

Szatmárcsekére érve megkoszorúztuk Kölcsey sírját a református temetőben.

A reformkor nagy költője 1815-ben költözött Szatmárcsekére, és itt élt haláláig. 1823. január 23-án itt írta a Himnuszt. Az egykori Kölcsey-kúria helyén ma már művelődési ház áll. Az épület két termében 1965-ben rendezték meg az emlékkiállítást, melyet szintén megtekintettünk diákjainkkal.

A nap zárásként utunk a tiszakóródi bukógáthoz vezetett, itt ömlik a Túr vize a Tiszába.
Mint megtudtuk a sokszor nagyon magas vízállású Tisza miatt a Túr folyó vizét néhány méter magas, úgynevezett bukógáton keresztül engedik a Tiszába, hogy magas vízállásaikor a Tisza vissza ne duzzassza a Túr vizét, ami így vízesésként ömlik le.


A második napon utunk a túristvándi vízimalomot tekintettük meg a Túr folyó egyik ágán, az Öreg-Túron.

A nagyari Luby kastély csodálatos történelmi múltra tekint vissza, egészen az 1800-as évekig. Építtetőjét, Luby Gézát, kora „Rózsakirálynak” hívta, a kastélyhoz kialakított pompázatos rózsakertjének köszönhetően. A kastély ma is otthont ad a kultúrának, történelemnek és gasztronómiának, egy különleges világba repített el minket a kastélyban működő interaktív múzeum és szabadidőpark. A pompázatos kastély udvara számtalan csodát rejtett: több ezer rózsa, a zenélőkert, szökőkutak, trópusi pálmaház. Az udvar állandó lakói többek közt a páva, aki méltóságteljesen járt-kelt a birtokon és jó cimboraságot ápol Margit kutyával, aki éberen őrzi a kastély kincseit.

 

Országosan 2022.09. 1-jén vette kezdetét a 2022-2023-as Petőfi Sándor Emlékév, a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. Ezen jeles alkalomból ellátogattunk  Nagyar keleti végétől mintegy 300 méterre, ahol ma a  Kis-Túr kanyarog, áll a Petőfi-fa. Az  1961 óta védett, 6 méteres törzsű, 25 méter magas kocsányos tölgy bevonult a magyar irodalomtörténetbe. A néphit szerint Petőfi Sándor a fa alatt írta A Tisza című versét.

„Nyári napnak alkonyúlatánál. Megállék a kanyargó Tiszánál Ott, hol a kis Túr siet beléje, Mint a gyermek anyja kebelére. „ Petőfi Sándor: A Tisza (részlet)

 

A túra megvalósításához köszönjük az anyagi támogatást iskolánk alapítványának, a Zöld Utat a Tudáshoz Alapítványnak valamint az a Baptista Szeretetszolgálatnak és az iskolavezetésnek!

 

GALÉRIA