Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Kirándulás és erdei iskolai foglalkozás a NEFAG-nál

Kirándulás és erdei iskolai foglalkozás a NEFAG-nál
A 2019. évi Világ Legnagyobb Tanórája keretében meghirdetett ÉLET-FA pályázatunkkal első helyezést értünk el, aminek köszönhetően 2020. január 16-án 55000 Ft értékben egy fantasztikus téli kiránduláson és egy erdei iskolai foglalkozáson vehetett részt természeti tehetségpont csoportunk Szolnokon, a NEFAG Zrt. Erdészeti Erdei Iskolájában.
Reggel 8 órakor indultunk el iskolánk elől. Már útközben megcsodáltuk a zúzmarás fákat, és azt a kicsit ködös, misztikus hangulatot, amely a Széchenyi Parkerdőben várt ránk. Érkezésünkkor egy kicsit még havazott is, de nem volt nagyon hideg. Ideális körülmények egy tökéletes téli túrához.
Vezetőnk, Csikós Eszter szeretettel fogadott bennünket, bemutatta az erdei iskolát, elmondta a nap programját, túránk útvonalát és a szabályokat. Mindannyian izgatottan várakoztunk, alig vártuk, hogy felfedezhessük az erdőt. Először a parkerdő bejáratához, a székely kapuhoz mentünk ki, onnan Nedves rétre vitt az utunk, majd a Zagyva árterén át eljutottunk a Malomszögi hídhoz. A folyó partján a szivattyúház érintésével a Gazdák hídjáig sétáltunk, majd visszafelé a „Dirt pályát” és a csatorna hídját is útba ejtettük.

Az erdei iskolához visszaérve büszkén állapítottuk meg, hogy a GPS adatok alapján túránk 8,5 kilométer hosszú volt. Természetesen útközben sok mindent láttunk, például egerészölyvet, kárókatonát, hódrágást (de abból nagyon sokat), hattyút, bagolyköpetet, és még sokáig tartana mindent leírnunk. A megismerkedtünk parkerdőben található turista-jelzésekkel, állatok nyomait kutattuk, és elgondolkodtunk azon, hogy milyen túlélési stratégiákat választanak az állatok télen. Nagyon sokat tanultunk.
Visszaérkezésünkkor az ebédlőben már várt bennünket a meleg tea, és a paprikás krumpli, amit jóízűen el is fogyasztottunk.
Délután először számba vettük a délelőtt látottakat, tapasztaltakat, majd a Bagolyvár Vadaspark állataival ismerkedtünk meg. Nem csak az erdő állataival ismerkedtünk meg (vaddisznó, gímszarvas, dámvad, muflon, őz), hanem néhány háziállattal és néhány különlegességgel is. Először két törpesünnel, két emuval (Jancsival és Juliskával), kengurukkal, és egy lámával is találkozhattunk. Mindenki szívét megnyerte a kis vadászgörény, aki kicsit félénken, de érdeklődően, és barátságosan szemlélt bennünket. A vadasparki látogatásunkat a nyuszik, és a kiskecskék etetésével fejeztük be, mindenki legnagyobb örömére.
Délután 4 órára értünk haza kicsit fáradtan, de rengeteg élménnyel gazdagodva. Köszönjük a „PontVelem” csapatának és a NEFAG Erdei Iskola munkatársainak ezt a páratlan lehetőséget!

GALÉRIA