Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Jutalomkirándulás Hortobágyra

Jutalomkirándulás Hortobágyra

 

Iskolánk 2.a osztályos tanulói, október 11-én csodás őszi kiránduláson vehettek részt Hortobágyon. A kirándulás apropója az volt, hogy a 2023/24-es tanévben meghirdetett "Játékos Hortobágy - játékos természet" című vetélkedőn az osztály I. helyezést ért el. A kimagasló eredmény jutalma pedig ez a kirándulás volt.

Nagy izgalommal és kíváncsisággal vártuk, hogy elérkezzen a nagy nap. Bár reggel komor felhők borították az eget, az egész napon át kitartó jókedvet mégsem tudták elrontani. Az autóbuszos utazást követően a HNP Látogatóközpontjába érkeztünk meg, ahol a földszinten a „Hortobágy természete” című kiállításon a Hortobágy ismert és rejtett kincsei tárultak fel a kíváncsi gyermekszemek számára. A sok látni- és olvasnivaló mellett megtapogatható, mozgatható makettek, játékok tették még élményszerűbbé a kiállítást. A puszta illatait is megszagolhattuk a kihelyezett illatminták segítségével, illetve magunk komponálhattunk egyedi ritmust és dallamot a puszta állatvilágának hangjaiból. Az emeleten a darvak testéről, életmódjáról, fészkeléséről, vonulásáról, valamint az eltűnt fajokról és az új jövevényekről kaptunk szemléletes bemutatót. A virtuális szemüveget felvéve pedig mi magunk is belecsöppenhettünk a varázslatos hortobágyi világba.

Délután a vadasparkba vezetett az utunk, ahol az ősi pusztai vadvilággal ismerkedhettünk meg. A szemerkélő eső sem tudta kedvünket szegni, mert az elénk táruló hamisítatlan pusztai táj és a különleges állatfajok rabul ejtették a figyelmünket. Rácsodálkozhattunk a félelmetes farkasok etetésére, a sakálok fürge mozgására, majd a vaddisznók dagonyázásának is szemtanúi lehettünk. A Hortobágy madárparadicsomának több képviselőjét is láthattuk, köztük a bütykös hattyút, darut, nagy kócsagot, réti sast, fülesbaglyot, vörös vércsét és a 2024-es év madarát, a kerecsensólymot is a párjával együtt. A fehér gólyát egészen testközelből figyelhettük meg, amint tollászkodását követően méltóságosan lépdelt felénk, hosszú, piros lábain.

Megfáradt kis csapatunk élményekkel telve térhetett haza a nap végén. Ezúton szeretnénk megköszönni iskolavezetésünk támogatását, ami hozzájárult ennek a remek napnak a megvalósításához.

 

                                                                                                                 Szelei Zsuzsa

                                                                                                                      tanító

GALÉRIA