Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Fenntarthatósági Témahét 2023

Fenntarthatósági Témahét 2023

 

   „Globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás. Ezek a veszélyek fenyegetik Földünket, ha gyorsan nem változtatunk szemléletünkön és magatartásunkon. A szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak, épp ezért fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a téma jelentőségét és tudatában legyenek személyes érintettségüknek, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért.” (https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/ismerteto)

   Ebben a tanévben április 24 és 28 között már nyolcadik alkalommal vettünk részt a Fenntarthatósági Témahéten. Az előkészületek már hónapokkal korábban elkezdődtek. Két nyolcadikos csapatunk indult a ZöldOkos Kupán. Egyik csapatunk a 4 online forduló után megyei harmadik helyezést szerzett. Nagyon büszkék vagyunk rájuk.

   Az előkészítő webináriumok szinte mindegyikén részt vettünk, és az egész tantestületet tájékoztattuk, tehát mindenki naprakész volt már hetekkel a témahét előtt. Néhány pedagógus előkészítő órákat tartott már egy héttel korábban, és a programok torlódása miatt a tavaszi hulladékgyűjtést is már április 18-án megtartottuk, ám ez is tökéletesen illeszkedett a témahét tartalmához és szellemiségéhez.

   Április 24-én a Föld napi műsorral készült két osztályunk. Nagyon színvonalas kis műsort adtak nekünk. Április 25-én egyik tanítványunk, a biodiverzitás témáját erősítve, egzotikus sáskabemutatót tartott az érdeklődő alsós tanulóknak.

   Kiemelt téma volt ebben a tanévben a biodiverzitás, a fenntartható értékek és az energia. Ezek mellett a hulladék, mint állandó téma is megjelent. A megadott témákat kidolgozott tematikus óratervek és mintaprojektek segítségével dolgoztuk fel a hagyományoknak megfelelően minden egyes (17) osztályban. A témahét honlapján megjelenő online tanórákat, vagy azok részleteit is felhasználtuk. 18 pedagógus 12 óraterv, vagy mintaprojekt felhasználásával tartott órákat a témahét keretében. Alsó tagozaton a „Védjük meg a beporzókat!”, a „Hetedhét hungarikumok”, míg felsőben a „Hulladékok” és a „Közlekedés ára” óravázlatok voltak a legnépszerűbbek.

   Április 26-án 3 osztályunk részt vett a „TeSzedd – önkéntesen a tiszta Magyarországért 2023” szemétszedési akcióban. Ennek során 18 zsák szemét összegyűjtésével tisztították meg iskolánk tágabb környezetét.

   Április 28-án tartottuk hagyományos Tehetségnapunkat. A baptista iskolák számára meghirdetett komplex tanulmányi versenyünk természetismereti fordulóján ismét szerepeltek a beporzókkal kapcsolatos feladatok is. Ezen a napon hirdettük ki a „Kölcsey 40” – Természetfotó pályázatunk eredményeit, amely 40 legszebb képéből kiállítást szerveztünk. A természet szépségeit, az élővilág változatosságát tanulóink azóta is csodálhatják iskolánk aulájában ezeken a képeken keresztül. A legfontosabb mégis az volt, hogy a fényképek készítése során a gyerekek rácsodálkoztak a természet szépségeire, felfedeztek olyan dolgokat, amik mellet korábban észre se vettek. 

   A PontVelem Okos Program ebben az évben is a Fenntarthatósági Témahéthez igazodva hirdette meg az országos GyűjtsVelem Időszaki Szelektív Hulladékgyűjtési Versenyt. A többhetes verseny célja a háztartásokban keletkező használt elemek és mobiltelefonok iskolai begyűjtése. Ezen a versenyen az idén is nagy lelkesedéssel vesznek részt diákjaink. Ez a verseny még nem zárult le. A gyűjtés segítését ezúton köszönjük a szülőknek.

   Részt veszünk a témahéthez kapcsolódó „Diákok és tanárok a fenntarthatóságról” elnevezésű kutatási programban is. Felsős tanulóink tanórán, a pedagógusok pedig önkéntesen töltik ki a kérdőíveket. Ez a tevékenység is még folyamatban van.

   Jövőre is szeretnénk részt venni a Fenntarthatósági Témahéten. Reméljük, hogy akkor néhány osztályunkkal a NEFAG-hoz, mint külső látogatási helyszínre is sikerül eljutnunk. Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki a témahét tervezésében és lebonyolításában részt vett, vagy bármi módon támogatott bennünket!