Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Fenntarthatósági Témahét 2020-ban

Fenntarthatósági Témahét 2020-ban


     A Fenntarthatósági Témahét iskolánkban már ötödik alkalommal került megrendezésre. Ökoiskolaként nagyon fontosnak tartjuk a fenntarthatóságra nevelést, amihez ez a témahét rendkívül jó lehetőséget nyújt. Ebben az évben a járványügyi helyzet miatt az áprilisi rendezvényt október elejére halasztotta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, így a Világ Legnagyobb Tanórája programhéttel együttesen került megrendezésre. Kiemelt témái az energia, a klímaváltozás és az egészségnevelés voltak, de korábban feldolgozott témák közül is lehetett választani.

A témahetet közvetlenül megelőző három héten iskolánkban online oktatás folyt, ami megnehezítette a szervezést, és bizonytalanná tette a témahét megvalósítását. Két webináriumi képzésen is részt vettünk, így sok hasznos információval gazdagodtunk. Segítette munkánkat az is, hogy már ötödik alkalommal csatlakoztunk a témahéthez.

     A tematikus óravázlatokat felhasználva iskolánkban 9 pedagógus vállalkozott 9 osztályban tanítási órák megtartására. Legnépszerűbb „A Föld üzeni, ébresztő!” óravázlat volt, de az „Élj ökosan!”, az „Energiakaland”, a „Mindennapi szemetünk és elektronikai hulladékaink” és a „Nézz szembe a szemeteddel!” című óravázlatok is felhasználásra kerültek. Az 5. osztályos természeti tehetségcsoportban egy régebbi, az „Egy csepp vízből” című óravázlat felhasználásával tartottak foglalkozásokat.

     Az Időszaki Szelektív Hulladékgyűjtési Versenybe is bekapcsolódtunk, és egy osztályunk a „Kedvenc Zöld Osztály” pályázaton is elindult. A témahét után többen kitöltöttük a tanári online kérdőívet, amellyel reméljük, hogy segíthettünk mi is a szervezőknek!

    Tartalmas hét volt. Sikerült a nehézségeket leküzdenünk, így bebizonyítottuk, hogy ha összefogunk, akkor egy ilyen nehéz járványügyi helyzetben is képesek vagyunk egy ilyen, számunkra fontos program megrendezésére.

     A munkatervünkben rögzítetteknek megfelelően már regisztráltunk a 2021. évi Fenntarthatósági Témahétre, amely majd 2021. április 19-23-a között kerül majd megrendezésre.

GALÉRIA