Üdvözöljük iskolánk weboldalán

I. Országos Baptista Robotika Találkozó

2019.május 28 –án a Baptista Pedagógiai Intézet, a Baptista Tehetségsegítő Tanács és a Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Kölcsey Ferenc Általános Iskolája közös szervezésében került megrendezésre az I. Országos Baptista Robotika Találkozó.

Napjainkban az automatizálás és az információs technológia összefonódásával egy rohamosan átalakuló világkép részesei vagyunk.Az informatikai, matematikai- logikai, és egyéb műszaki ismeretekre épülő tudományok gyorsuló ütemű fejlődése megalapozza, egyben szükségessé teszi a kapcsolódó kompetenciák általános iskolás korban történő fejlesztését.

Az első alkalommal megvalósuló, hagyományteremtő jelleggel induló találkozó kiváló lehetőség volt a közel azonos tudományos érdeklődésű gyerekek együttműködésére, kapcsolatteremtésére, valamint ismereteik bővítésére.  A fiatal 4-5. osztályos tehetségekből álló csapatok egy gyakorlatias robotprogramozási vetélkedő keretei között kaphattak visszajelzést felkészültségükről, miközben a jövőben induló robotika műhelyek felkészítő pedagógusai interaktív módon betekintést nyerhettek tevékenységükbe. A vetélkedőt nyitottsága miatt inkább egy közös szakmai műhelymunkának nevezhetjük, amely erősítheti a robotika műhelyek együttműködését, és szemlélete alapján nem a győzelmet, hanem a közös tanulást helyezi előtérbe.

A Baptista Pedagógiai Intézet, és a Baptista Tehetségsegítő Tanács által az előző években megvalósított robotika szakmai képzések eredményeit is mutatja, hogy összesen hat intézményből érkeztek robotikás gyerekek, felkészítő, illetve a tudományterülettel még ismerkedő pedagógusok a rendezvényre.   Földrajzi tekintetben Pécs, Budapest, Törökszentmiklós, Debrecen, Kótaj városok részvételével a találkozó már első alkalommal országos kiterjedtségű volt.

A rendezvényt Görömbei Zoltán a Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Kölcsey Ferenc Általános Iskolája igazgatója, és Oros Róza a Baptista Tehetségsegítő Tanács (BTST) elnöke nyitották meg, valamint jelenlétével megtisztelte Szász Veronika területi igazgató is.

A szakmai programot Abán Csaba a Baptista Pedagógiai Intézet munkatársa, a Baptista Szeretetszolgálat robotika csapatának mentora ismertette.

Az idei évben a találkozó központi témája a kezdő előrehaladási szintű 4-5. osztályos robotikás gyerekek vetélkedője volt, amelyre előzetesen a Talentum Baptista Általános Iskola (Debrecen) egy, a Kossuth Lajos Baptista Általános Iskola és Kollégium (Kisújszállás) egy, valamint a Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Kölcsey Ferenc Általános Iskolája (Törökszentmiklós) öt csapattal regisztráltak.

A rendezvény napján rajthoz álló csapatok tagjai, felkészítő pedagógusaik, valamint a jelen lévő vendégek komplex módon tapasztalhatták a robotika, mint tudományág szépségeit, illetve akár a technikai jellegéből is adódó nehézségeit.

A vetélkedő ideje alatt a Baptista Szeretetszolgálat 2018-ban Európa- bajnok ezüstérmes, és világbajnok bronzérmes csapatának tagjai ifj. Abán Csaba és Parilla Anna (Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium tanulói), valamint a 2019-es magyar nemzeti minősítő verseny Rescue Entry kategóriáinak győztesei Kramarik Gergely és Váradi Sarolta (Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Baptista Iskola diákjai) a nemzetközi megmérettetésekre készülő versenyrobotjaikkal tartottak a közönség részéről nagy érdeklődéssel fogadott bemutatókat.

A résztvevő intézményekben folyó szakmai munkát tükrözi, hogy minden csapatnak volt sikeres feladatmegoldása. Az első három helyezett csapat kiváló munkával minden feladatot hibátlanul megoldott, így a végső sorrend a végrehajtásukhoz szükséges idő alapján lett meghatározva. Szintén kiemelkedő teljesítményként értékelhető a 4. helyezett csapat munkája. A versenyidő feléig egy rejtett műszaki hibával rendelkező robottal dolgoztak, majd a hiba feltárása után sem adták fel, egy tartalék robottal majdnem a feladatsor végére értek.

Összegezve elmondható, hogy a résztvevő gyerekek felkészülten, nagy kitartással és lelkesedéssel, erejükön felül teljesítettek.

 

Részletes eredmények

I. helyezett: Kockák/ 4.b csapat, Kovács Dániel Marcell és Kőhegyi Donát Balázs csapattagok (Törökszentmiklós)
II. helyezett: Pálmafa/ 4.b csapat, Bander Ferenc és Fejszés Panna csapattagok (Törökszentmiklós)
III. helyezett: Robi/ 4.a  csapat, Járai Hajnalka és Boros Gergő csapattagok (Törökszentmiklós)
IV. helyezett: Robirobogó/ 4.a csapat, Szabó Alexa és Szilágyi Jázmin csapattagok (Törökszentmiklós)
V. helyezett: Pandák/ 4.a csapat, Olajos Hanna Virág és  Holp Zselyke csapattagok (Törökszentmiklós)
A csapatok felkészítő tanára: Barta László

VI. helyezett: 5. elem csapat, Kádár Dóra, Kovács Péter és Nédics Marcell csapattagok (Debrecen)
Felkészítő tanár: Márton Károly

GALÉRIA