RoboCup Junior Euro 2019

2019. június 24., 20:50

2019. június 21- 23. időpontban, Hannoverben került megrendezésre a RoboCup Junior Euro 2019 elnevezésű robotika Európa- bajnokság, melyen a Baptista Szeretetszolgálat csapata három kategóriában képviselte Magyarországot.

Az nemzetközi megmérettetésen való részvételre a Magyar Ifjúsági Robot Kupa 2019 nemzeti minősítő versenyen elért bajnoki címeikkel szereztek jogot a csapatok.

A RoboCup Junior egy kiemelkedő társadalmi jelentőségű kategóriája a Rescue robotok kutatása, versenye. A robotok katasztrófa szimulációs helyzetekben emberi beavatkozás nélkül, kizárólag saját szerkezetükre és programozásukra hagyatkozva mentenek áldozatokat.

Az idei évben a Rescue Entry kategóriában azok a 10-19 éves versenyzők szerepelhettek, akik még fiatalabbak a világverseny szabályzatában meghatározott életkortól, vagy még nem rendelkeznek jelentős versenytapasztalattal.

Rescue Line Entry versenyszámban a robotoknak egy akadályokkal nehezített vonalkövetési feladat megoldása után kell elérniük a mentési zónát, ahol az áldozatokat felkutathatják, majd egy előre ismeretlen biztonságos helyszínre szállíthatják. A Váradi Sarolta, Szilágyi Jázmin tagokból álló Mikrobit_1 elnevezésű csapat a három napos verseny elejétől az élmezőnyben (2-5. helyezés között) haladva csak minimális pontkülönbséggel maradt le a dobogóról, és végzett a nemzetközi mezőny előkelő 5. helyén. Előttük két német, egy szlovén, és egy olasz csapat zárt.

Rescue Maze Entry kategóriában a robotoknak egy labirintusban kell megtalálniuk a piros kereszttel jelzett áldozatokat, azonosítani helyzetüket, majd mentőcsomagot elhelyezni számukra. A kategóriában Kramarik Gergely és Olajos Hanna tagokból álló Mikrobit_2 nevű csapat képviselte hazánkat. A fiatal 10-12 éves robotikások magabiztos teljesítménnyel egy szoros versenyben megszerezték az EB 3. helyét két házigazda német csapat mögött.

Az Európa- bajnokság haladó kategóriáiban a világversenyek minősítési kritériumainak is megfelelő, nagyobb versenytapasztalattal rendelkező U19-es korosztályú csapatok vehetnek részt. A Rescue robotok versenyei közül a legmagasabb technológiai szintet igénylő Rescue Maze kategóriában az ifj. Abán Csaba és Parilla Anna párosból álló 2_Bit csapat képviselte hazánkat. A 2018-ban Rescue Line haladó szintű EB ezüstérmes, és VB bronzérmes csapatunk a nemzetközi szabályok szerint az idei évben már kötelezően kategóriát váltva a Rescue Maze mezőnyben indult. A robotoknak egy akadályokkal nehezített labirintusban hőmérsékletükkel érzékelhető, illetve betűkkel szimbolizált vizuális áldozatokat kellet azonosítaniuk, majd mentőcsomagok elhelyezésével segíteniük. Haladó csapatunk a magasabb szintű technológiai, és programozási nyelvek kihívásait sikeresen teljesítve zárt az EB 5. helyén, három házigazda német és egy orosz csapat mögött.

A Baptista Szeretetszolgálat 2_Bit nevű csapata néhány nap múlva, július elején Sydney-ben az RCJ2019 világbajnokságon képviseli Magyarországot.

Az érintett Rescue kategóriákat összegezve a Baptista Szeretetszolgálat robotika csapata a házigazda Németország után Európa második legeredményesebb EB résztvevője volt.

Versenyző tanulóink és iskoláik

  • ifj. Abán Csaba, Parilla Anna - Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium, Budapest
  • Kramarik Gergely, Váradi Sarolta - Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Baptista Iskola, Budapest
  • Olajos Hanna, Szilágyi Jázmin - Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Kölcsey Ferenc Általános Iskolája, Törökszentmiklós

A csapatok felkészítője, mentora: Abán Csaba

Baptista Pedagógiai Intézet

 

RoboCup Junior Euro 2019