Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Látogatás a múzeumban

 December 5-én az osztállyal egy történelemóra keretében ellátogattunk az Almásy úton lévő Butyka Béla Helytörténeti Gyűjteménybe. Megtekintettük az Árpád népe – Gyula népe a Közép-Tisza vidékén című vándorkiállítást.

            A kiállítás a honfoglaló magyarok emlékanyagát mutatja be. Héja László, a Helytörténeti Gyűjtemény vezetője elmondta nekünk, hogy ez a kiállítás azért is érdekes, mert a honfoglalás korának egyik legteljesebb összegyűjtött anyaga ma Magyarországon. Ahhoz, hogy ez létrejöhessen, több múzeum is kölcsönadta saját kiállítási tárgyait.

Nagyon sok érdekes leletet lehetett megnézni, volt X. századi ezüstcsésze, arany övveretek, oroszlános bronzcsat, csontlemez rovásjelekkel. A fegyverek közül láthattunk szablyát, nyílhegyeket, harci baltákat. Természetesen lovas eszközök is voltak, például lószerszámdíszek, kantárveretek, kengyel, zabla, díszített nyereg. Láthattunk még a női viselethez tartozó aranyozott ezüst vagy vörösréz hajfonatkorongokat, ruhadíszeket, hajkarikákat, övdíszeket, csizmavereteket, kaftánvereteket, köntösvereteket. Számomra a legérdekesebb a trepanált (lékelt) koponya volt, amelyről megtudhattuk, hogy ezzel a módszerrel próbáltak akkor bizonyos betegségeket gyógyítani. A lyuk körüli csontosodás arról tanúskodott, hogy a műtét sikeres volt.

            A kiállítás megtekintését másoknak is ajánlom, január 31-ig látogatható. Én nagyon jól éreztem magam a múzeumban, remélem, máskor is eljövünk, és látunk hasonló érdekes tárgyakat, leleteket a régi időkből.